A tejkérdéstől a sajtbotrányig. Egészségünket szolgálják a tejtermékek? Védik csontjainkat?

A tej élet, erő, egészség! - hangzik a régi, jól ismert szlogen. A csontritkulás elleni harc élharcosa a tejtermékek fogyasztása, különösen igaz ez a sajtféleségekre. Ugyanakkor hallhatunk tej és sajtbotrányokról is. A lejárt, penészes sajtokat vannak akik visszadolgozzák az ömlesztett sajtokba. Milyen kockázatokkal jár a tejfogyasztás? Hogyan készül az ömlesztett sajt? Segít a csontoknak a tejtermékek fogyasztása? Egészséges ha nyersen fogyasztjuk a tejet? A tejföl és a vajfogyasztás miként hat a szív- és érrendszerünkre? A csontritkulás mértéke javul ha sok tejet és tejterméket fogyasztunk? Melyek az egészséges fehérjeforrások? E kérdésekre keressük a választ legújabb cikkünkben.

 

 

Egészségesebb a nyers tej?

Hazánkban a tej döntő részben pasztőrözve kerül a kereskedelmi forgalomba, azonban újabban közvetlenül a termelőtől nyers, pasztőrözés nélküli tej is vásárolható, amennyiben a hatósági feltételeket a termelő teljesíti. Természetesen a hőkezelés minden élelmiszer, így a tehén-, juh- és kecsketej esetében is inaktivál bizonyos alkotókat, azonban – a mai kórokozók széles palettájának ismeretében – a nyers állati tejek otthoni felforralása erősen javasolható, azonban azt is tudnunk kell, hogy a tejiparban vagy otthon alkalmazott hőhatás nem pusztít el minden baktériumot. A hőállóbb mikrobák egy része, életben maradnak, sőt – hőérzékeny táplálék-konkurrens társaik „távozása” miatt – igen gyors szaporodásnak indulhatnak. Különösen jelentős e mikroba szaporulat abban az esetben, ha a tej nem kerül azonnali hűtésre. Ebből adódón a házilag felforralt tejet azonnal hideg vízben hűteni célszerű és a legrövidebb időn belül a hűtőszekrény polcára kell helyezni. (A hűtés felére-harmadára csökkenti a mikrobanövekedést a termékben)

Milyen kockázatokat rejt ha tejet fogyasztunk?

A tejjel kapcsolatos előnyös élettani hatásokat sokan szinte azonnal elfogadják, a hátrányokról szóló információk iránt ugyanakkor gyanakvással viseltetnek. Ennek fő oka az a széles körben említett vélemény, miszerint az állati tejek – hasonlóan a húsfélékhez – az emberiség egyik legfontosabb alaptápláléka. Mivel a tej és a tejtermékek az elmúlt évezredek során a rendszeresen fogyasztott élelmiszerek közé tartoztak, felmerül a kérdés: miért volna abban bármi kockázat, ha valaki ma is ilyen termékeket fogyaszt naponta? A válasz ebben az esetben is egyrészt az állatvilág helyzetében és egyes ipari technológiákban, másrészt a – szennyeződések, külső és belső stresszek miatt – fokozatosan gyengülő immunitású emberi szervezetben keresendő.

forrás: todomanyeseletmod.hu

Készíts ingyenes honlapot Webnode