Amerikai Dietetikai Társaság:
2014.11.13 10:56
Az amerikai Dietetikai Társaság folyóiratának júliusi számában jelent meg a vezetőség legújabb állásfoglalása a vegetáriánus táplálkozást illetően.
A dokumentum 1987 óta immár a hatodik, amelyben egészségesnek minősítik a húsmentes étrendet, feltéve, hogy azt gondosan, az összes lényeges tápanyag biztosítására való tekintettel állítják össze.
Definíciók
A tágabban értelmezett vegetáriánus étrend, pontosabban lakto-ovo-vegetáriánus diéta a hús, a hal és egyéb tengeri állatok húsának a fogyasztását tiltja. A lakto-vegetáriánus diétán élők ezen kívül tojást sem fogyasztanak, a „szigorú vegetáriánus”, más néven vegán étrendből pedig hiányzik mindenféle állati termék.
Egészségügyi hatások
Az állásfoglalás szerzői áttekintették a vegetáriánus étrend és számos betegség kockázatát, illetve progresszióját érintő vizsgálatokat, és kedvező adatokat találtak a cardiovascularis betegségek, többféle rosszindulatú daganat, az elhízás és a cukorbetegség összefüggéséről a vegetáriánus étrenddel. Ennek néhány nyilvánvaló oka a kevesebb telített zsírsav, kalória és konyhasó fogyasztása a vegetáriánus diéta keretében.
Az ajánlás szerzői kivitelezhetőnek, sőt valószínűleg kedvező hatásúnak minősítik a vegetáriánus étrendet a terhes és szoptató nők, a csecsemők és a gyermekek összes korcsoportjában is.
Javaslatok
A vegetáriánus táplálkozáshoz természetesen nem elég egyszerűen elhagyni a húst. A hiánybetegségek kialakulása szempontjából leginkább kritikus tápanyagok bizonyos esszenciális aminosavak, a vas, a cink, a jód, a kalcium, a D-vitamin és a B-12-vitamin.
Ezek elegendő mennyiségű bevitelére az Amerikai Dietetikai Társaság leggyakrabban ismételt javaslata a változatosság. A húson kívül minden más táplálékféléből rendszeresen fogyasztani kell. Megfontolhatónak, bár nem elengedhetetlennek tartják a „kritikus” tápanyagok pótlását megfelelő táplálékkiegészítők formájában.
A dietetikában kevéssé járatos orvosoknak pedig legfőképp azt ajánlják, hogy gondoskodjanak arról, hogy vegetáriánus betegeik megfelelő szakembertől kérjenek tanácsot étrendjükkel kapcsolatban.
Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid
Forrás: J Am Diet Assoc. 2009; 109:1266-1282.
Az amerikai Dietetikai Társaság folyóiratának júliusi számában jelent meg a vezetőség legújabb állásfoglalása a vegetáriánus táplálkozást illetően.
A dokumentum 1987 óta immár a hatodik, amelyben egészségesnek minősítik a húsmentes étrendet, feltéve, hogy azt gondosan, az összes lényeges tápanyag biztosítására való tekintettel állítják össze.
Definíciók
A tágabban értelmezett vegetáriánus étrend, pontosabban lakto-ovo-vegetáriánus diéta a hús, a hal és egyéb tengeri állatok húsának a fogyasztását tiltja. A lakto-vegetáriánus diétán élők ezen kívül tojást sem fogyasztanak, a „szigorú vegetáriánus”, más néven vegán étrendből pedig hiányzik mindenféle állati termék.
Egészségügyi hatások
Az állásfoglalás szerzői áttekintették a vegetáriánus étrend és számos betegség kockázatát, illetve progresszióját érintő vizsgálatokat, és kedvező adatokat találtak a cardiovascularis betegségek, többféle rosszindulatú daganat, az elhízás és a cukorbetegség összefüggéséről a vegetáriánus étrenddel. Ennek néhány nyilvánvaló oka a kevesebb telített zsírsav, kalória és konyhasó fogyasztása a vegetáriánus diéta keretében.
Az ajánlás szerzői kivitelezhetőnek, sőt valószínűleg kedvező hatásúnak minősítik a vegetáriánus étrendet a terhes és szoptató nők, a csecsemők és a gyermekek összes korcsoportjában is.
Javaslatok
A vegetáriánus táplálkozáshoz természetesen nem elég egyszerűen elhagyni a húst. A hiánybetegségek kialakulása szempontjából leginkább kritikus tápanyagok bizonyos esszenciális aminosavak, a vas, a cink, a jód, a kalcium, a D-vitamin és a B-12-vitamin.
Ezek elegendő mennyiségű bevitelére az Amerikai Dietetikai Társaság leggyakrabban ismételt javaslata a változatosság. A húson kívül minden más táplálékféléből rendszeresen fogyasztani kell. Megfontolhatónak, bár nem elengedhetetlennek tartják a „kritikus” tápanyagok pótlását megfelelő táplálékkiegészítők formájában.
A dietetikában kevéssé járatos orvosoknak pedig legfőképp azt ajánlják, hogy gondoskodjanak arról, hogy vegetáriánus betegeik megfelelő szakembertől kérjenek tanácsot étrendjükkel kapcsolatban.
Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid
Forrás: J Am Diet Assoc. 2009; 109:1266-1282.