Vegetáriánus étrend gyerekeknek
A vegetáriánus táplálkozást követő szülők jó része szilárd meggyőződéséből fakadóan gyermekét is ilyen módon kívánja táplálni, ami kockázatos, felelősségteljes és különös figyelmet igénylő feladat. A vegetáriánus életmód előnyeit kevesen vitatják, manapság már nem számít eretnek gondolatnak, hogy a gyermekek számára is javasolják.
A szakértőket leginkább az foglalkoztatja, hogy vajon növényi anyagokból lehet-e fedezni egy fejlődő szervezet igényeit. Az Amerikai Dietetikusok Társasága (ADA) szerint “egy jól megtervezett vegán illetve egy lacto-ovo vegetáriánus diéta kielégíti a kisgyermekek és fiatalkorúak igényeit, és egészséges fejlődést biztosít”.
Magyarországon a következő álláspont elfogadott: az alternatív étrendek közül csak a szakszerűen összeállított és felügyelt szemi-vegetáriánus, illetve lakto-ovo vegetáriánus étrend alkalmazása fogadható el, a csak növényi táplálékot tartalmazó vegán vagy makrobiotikus étrendnek nincs helye a gyermekélelmezésben. Így ezek otthoni alkalmazása sem javasolt gyermekek esetében.
1. Alapvető tápanyagok megfelelő bevitele
A legfontosabb tanács, amit felelősen gyermeküket vegetáriánus étrenden tartó szülőknek lehet adni, hogy nagyon figyeljenek oda az alábbi alapvető tápanyagok megfelelő bevitelére, és ne gondolják, hogy azért, mert gyermekük vegetáriánus, már automatikusan egészségesebb és fittebb is, mint kortársai
Mivel a vegetarianizmus ma már igen elterjedt, így a kiskereskedelmi forgalomban is kaphatóak kifejezetten olyan élelmiszerek is, amelyek a növényi táplálékokból eredendően hiányzó anyagokat tartalmazzák (ún. dúsított élelmiszerek). Ha valaki minden táplálékot növényi forrásból származó étellel akar bevinni a szervezetébe, jól teszi, ha átfutja ezt a listát, hogy néhány, eredendően állati eredetű tápanyaghoz hogyan tud hozzájutni.
Kalcium - fő forrása a tej és tejtermékek, aki ezt nem fogyaszt, az dúsított lisztből, rizsből, narancs- vagy almaléből, esetleg tofuból, brokkoliból viheti be a megfelelő mennyiséget.
D-vitamin – halakban illetve tojásban található, valamint a tejben (ez utóbbihoz mesterségesen adják hozzá). Aki nem fogyasztja ezeket, az próbálkozhat napozással (természetesen csak mértékkel), hiszen D-vitamint a bőrünk is képes termelni. Ezen felül a táplálékkiegészítő készítmények, multivitamin tabletták jöhetnek szóba.
Fehérje – kétségtelen, hogy a fő fehérjeforrások közé a húsok tartoznak, azonban megfelelő mennyiségben vihetünk be a szervezetbe fehérjét növényi formában is, például a bab, a tofu, szója vagy a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér fogyasztásával. Növényi táplálékkal is bevihetőek a szervezet számára szükséges fehérje-építőelemek, az aminosavak.
Kalória – a megfelelő kalóriamennyiség könnyen fedezhető vegetáriánus diéta esetén. Sok szakértő azonban úgy véli, hogy a nagy térfogat miatt a gyermekek azelőtt jóllaknak, mielőtt megfelelő mennyiségű kalóriát vittek volna be. A térfogatot az ételek elkészítésével (pl. zöldségek párolásával, főzésével) lehet csökkenteni, illetve néhány magban vagy épp gyümölcsben igen sok kalória található, ezek kiegészítő, mértékletes fogyasztása megfelelő lehet.
B12 vitamin – ez a vitamin természetes módon valóban csak állati eledelekben (vörös húsokban, halakban, májban, tojásban, tejben) található meg, így aki ezeket mellőzi, figyelnie kell arra, hogy ez a létfontosságú anyagot máshonnan pótolja. A különféle reggeli gabonapelyhekben, szójatejben vagy húshelyettesítő készítményekben megtalálható, de ennek pótlására is megfelelő lehet valamilyen multivitamin készítmény.
Vas – szintén elsősorban vörös húsokban találjuk, de kisebb mennyiségben, bizonyos növényekben is előfordul. A C-vitamin segíti a vas felszívódását, ezért célszerű magas C-vitamintartalmú italokat (pl. narancslevet) fogyasztani olyan ételek mellé, amelyek kis mennyiségben bár, de tartalmaznak vasat (pl. hüvelyesek, magvak, zöld leveles növények, brokkoli).
Fontos tudni,hogy gyereknél vashiány esetén nemcsak vérszegénység lép fel, hanem egyéves életkorig a gyermek értelmi fejlődésében, működésében is maradandó károsodás alakulhat ki!
2. Kisgyermekek táplálása
A nagyon kicsi (6 évnél fiatalabb) gyermekek étkezése igazi kihívás, és nemcsak a vegetáriánus szülők számára, a kicsik ugyanis nem feltétlenül azt eszik, amit eltervezünk számukra, hanem amit hajlandóak megenni. Célszerű az ételek elkészítésébe bevonni a gyermekeket, valamint ugyanazt az ételt adni neki is, mint amit mi eszünk. Ha elsőre nem ízlik az étel, érdemes megpróbálni más formában elkészíteni, lehetőleg minél egyszerűbben: a túlbonyolított ételek biztosan nem nyerik el a kicsik tetszését, és különben is jobb, ha a természetes ízeket kedvelik meg.
3. Szülinapi parti
A gyermekek számára a születésnap kiemelt fontosságú esemény, és akár mi rendezzük a partit, akár vendégégbe megy gyermekünk, oda kell figyelni, mit egyen. Ebben a korosztályban igen népszerű étel a hot-dog, a hamburger és a pizza, jó tudni, hogy ezeket is el lehet készíteni vegetáriánus módon, húshelyettesítő készítmények segítségével. Desszertként adhatunk például gyümölcssalátát vagy vegán módon elkészített süteményeket.
4. Iskolai étkezés
A tanárok többsége egyetért a zöldség-gyümölcs népszerűsítésével, ugyanakkor az iskolai menzákon hazánkban kevés helyen van lehetőség vegetáriánus étkezésre, ezért érdemes tájékozódni, milyen módon biztosíthatóak a gyermek számára a megfelelő ételek. Tízóraira érdemes neki teljes kiőrlésű lisztből készült szendvicset csomagolni, a két szelet közé paradicsomot, uborkát, répát, esetleg sajtot tenni. Ha nincs lehetőség vegetáriánus ebédre, akkor a legjobb, ha a gyermek magával viszi az otthon elkészített ételeket termoszban vagy más hőtartó edényben. Az ebéd és a szendvics mellé csomagolhatunk desszertként magvakat, (szója) joghurtot, de akár süteményeket is.
5. Gyorsan elkészíthető ételek
A legtöbb szülő időhiánnyal küszködik, íme néhány tipp, ha gyorsan tápláló ételt szeretnénk készíteni családunk számára.
Ha főzünk, készítsünk nagy adagot! Nem baj, ha nem esszük meg egyszerre az összes ételt, a hűtőszekrényben sokáig eláll, és a mikróban bármikor meg lehet melegíteni.
Keressünk vegetáriánus szakácskönyvet! A boltok polcain már lehet kapni sokféle szakácskönyvet, válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabbat.
Készítsünk bevásárló listát! Érdemes a gyakran készített alapanyagokból sokat vásárolni, mert a zöldségek-gyümölcsök (főleg hűtőszekrényben) sokáig elállnak, így nem kell a boltba szaladni, ha el akarjuk készíteni kedvenc ételünket.
Keressünk félkész vegetáriánus ételeket a boltokban! Ma már a mélyhűtött ételek közt is találunk ilyen termékeket.
Vásároljunk feldolgozott alapanyagot! Ha nincs időnk bíbelődni a zöldségek tisztításával, vegyünk bébirépát, előre kifejtett mélyhűtött borsót, vegyes zöldséget, spenótot.
Vásároljunk olyan gyümölcsöket, amelyeket nem kell pucolni! Az almát, körtét, szőlőt vagy éppen a barackot elég csak jó alaposan megmosni, és már lehet is fogyasztani.
Tibay Rózsa dietetikus | Kérdezz-felelek>>
https://rozsadiet.honlapepito.hu